Ο Έλληνας που συγκλόνισε την αστρονομική κοινότηταΡενάτα Γρυπάρη - Στείλτε e-mail στον συντάκτηΔημοσίευση : 17/11/2008 12:27 - Τελ. ανανέωση : 17/11/2008 13:31
function fbs_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://www.facebook.com/sharer.php?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436');return false;}
μοιραστείτε το στο
Facebook
del.icio.us
StumbleUpon
Ο άνθρωπος που κατάφερε να εντοπίσει και να φωτογραφίσει τον πλανήτη Fomalhaut b είναι Έλληνας και ονομάζεται Πωλ Κάλας. Η περίφημη φωτογραφία δημοσιεύτηκε πριν από λίγα 24ωρα στην ιστοσελίδα της κορυφαίας επιστημονικής επιθεώρησης «Science» και προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στη διεθνή αστρονομική κοινότητα.
Η σημασία της φωτογραφίας αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις του ίδιου στα "Νέα": «Είναι η πρώτη φορά εδώ και 162 χρόνια που κάποιος παρατήρησε απευθείας με οπτικό τηλεσκόπιο έναν καινούργιο γιγάντιο πλανήτη. Η τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν το 1846 με την ανακάλυψη του Ποσειδώνα».
Ο ίδιος γνωστοποιεί: «Η πρώτη φορά που τον είδα, ήταν πριν από 15 χρόνια όταν ήμουν φοιτητής. Από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα δεν έπαψα ποτέ να προσπαθώ να τον “ξετρυπώσω” και όταν κατάφερα για πρώτη φορά να τον φωτογραφίσω, παραλίγο να πάθω καρδιακή προσβολή!».
Ο πλανήτης Fomalhaut b δεν βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα όπως ο Ποσειδώνας. Αντιθέτως απέχει από εμάς 25 έτη φωτός, στον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος, και όπως παραδέχεται ο κ. Κάλας, «ήταν πολύ δύσκολος και επίπονος ο εντοπισμός του, γιατί ο ίδιος ο πλανήτης είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο αχνός από το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται».
Ο έλληνας αστρονόμος, ο οποίος κατέχει τη φήμη του «πλανητοκυνηγού», είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από γονείς που κατάγονταν από το Ηράκλειο Κρήτης και μετανάστευσαν στην Αμερική.
Για τον εντοπισμό του πλανήτη – μια προσπάθεια που διήρκεσε πολλά χρόνια – χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ο κ. Κάλας εξηγεί στα «ΝΕΑ» ότι το τηλεσκόπιο αυτό επειδή βρίσκεται αρκετά μακριά από την ατμόσφαιρα της Γης, μπορεί και βλέπει πολύ καθαρά τα διάφορα αστέρια στο αχανές Διάστημα.
Ο Fomalhaut b έχει ηλικία περίπου 200 εκατομμυρίων ετών και το αστέρι γύρω από το οποίο περιφέρεται, είναι ένα από τα 20 λαμπρότερα που βλέπουμε στον ουρανό και ονομάζεται και αυτό Fomalhaut. Είναι μάλιστα 16 φορές πιο λαμπερό από τον δικό μας Ήλιο. Ο καινούργιος πλανήτης απέχει από αυτό το πατρικό του άστρο τέσσερις φορές περισσότερο από όσο απέχει ο Ποσειδώνας από τον Ήλιο.
Το πιο σημαντικό απ' όλα όμως είναι, όπως λέει στα "Νέα" ο Πωλ Κάλας, ότι μπορεί ανάμεσα στον πλανήτη και το άστρο να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες που να το τριγυρίζουν σε σταθερή τροχιά. «Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είμαστε στο κατώφλι της ανακάλυψης ενός ηλιακού συστήματος, το οποίο να μοιάζει με το δικό μας» λέει.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση εάν ο καινούργιος πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, θα χρειαστούν πολύχρονες παρατηρήσεις με εξελιγμένα όργανα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου