Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Είναι αλήθεια ότι το σκόρδο μειώνει την πίεση και ότι το αλάτι την ανεβάζει; Ότι το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα κάνουν καλό στην καρδιά ή ότι τα αβγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη;


Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, δόθηκαν σε εισήγηση με θέμα τους μύθους και τις πραγματικότητες σχετικά με τη διατροφή στην Ελλάδα και για το τι πραγματικά ωφελεί την καρδιά, που πραγματοποιήθηκε σε στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.


Το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και έχει αντιπηκτική και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο αν νομίζετε ότι καταναλώνοντας 1-2 σκελίδες σκόρδο την ημέρα θα καταφέρετε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση κάνετε λάθος, διότι για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να καταναλώσετε τουλάχιστον 15-20 σκελίδες ημερησίως.


Οι υπερτασικοί πιστεύουν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού μπορούν να ελέγξουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό όμως δεν ισχύει αν δεν φροντίσουν για τη μείωση του βάρους τους και αν δεν προσέχουν τι τρόφιμα καταναλώνουν. Για παράδειγμα, το ψωμί, οι σάλτσες τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι ξηροί καρποί περιέχουν αλάτι και χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους.


Όσον αφορά το κόκκινο κρασί η αλήθεια είναι ότι έχει αντιοξειδωτικά, που κάνουν καλό στην καρδιά, και μειώνει την χοληστερόλη και την συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Το λευκό κρασί όμως έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά, αφού η ποσότητα των αντιοξειδωτικών που περιέχεται σε 10 ποτήρια ισοδυναμούν με αυτή που έχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Όσον αφορά τα άλλα οινοπνευματώδη η μπύρα φαίνεται ότι κάνει καλό στην καρδιά, το τσίπουρο έχει μικρή ποσότητα αντιοξειδωτικών ενώ το ούζο δεν ωφελεί σε τίποτα.


Από την άλλη η σοκολάτα έχει φλαβονοειδή και κατεχίνες και μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση ενώ βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Προσοχή όμως, μόνο η μαύρη σοκολάτα βοηθά και δεν θα πρέπει να καταναλώνει κανείς πάνω από 100 γραμμάρια την εβδομάδα γιατί παχαίνει.


Μύθος είναι ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη δεν πρέπει να καταναλώνουν αβγά. Ένας υγιής άνθρωπος χρειάζεται 300mg χοληστερόλης την ημέρα, ενώ ένας με υπερλιπιδαιμία χρειάζεται 200mg, όση δηλαδή χοληστερόλη περιέχει ένα αβγό. Να σημειωθεί ότι το 80% της χοληστερόλης παράγεται από το ήπαρ ενώ μόνο το 20% προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Επομένως η κατανάλωση 3 αβγών την εβδομάδα δεν βλάπτει τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη.


Η κανέλα συμβάλει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του ασθενούς αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.


Όσον αφορά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι μύθος ότι η κατανάλωση τους αυξάνει την πίεση, αντιθέτως έχουν ελαφρώς υποτασική δράση. Επίσης μύθος είναι ότι το γκρέιπ φρούτ καίει το λίπος και μειώνει τη χοληστερόλη. Μπορεί να έχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες θα πρέπει όμως να καταναλώνεται με προσοχή από τα άτομα που ακολουθούν αντιλιπιδαιμική αγωγή.


Το πράσινο τσάι από την άλλη βοηθά να έχουμε γερή καρδιά διότι μειώνει τη χοληστερόλη, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, βοηθά στην πέψη και το ανοσοποιητικό και συμβάλει στη ρύθμιση του σακχάρου.


Τέλος είναι μύθος ότι οι υπερτασικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ. Ο καφές έχει αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο που ωφελούν την καρδιά αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου