Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

σε ευχαριστω

Πριν από κάμποσο καιρό, είχε αναρτήσει η Λένα ένα πολύ ωραίο άρθρο για την Φιλία, το οποίο επικεντρωνόταν στο τί κυρίως δεν είναι "φιλία".
Το βρήκα εξαιρετικό. Ιδιαίτερα εύστοχο. Το κανα ως και copy paste για να το κρατήσω.
Η φιλία πράγματι, είναι πολύ ανώτερη από τον έρωτα, (που όπως και να χει ενέχει για τον καθένα μας ένα εγωκεντρισμό, από την άποψη ότι νιώθω ερωτευμένος με κάποιον γιατί με κάνει εμένα πάνω απο όλα να νιώθω καλά, ανεβασμένος, χαρούμενος, δυνατός για όλα)..
Η φιλία ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να ενέχει τον έρωτα και το πάθος.
Είναι θυσία για το φίλο στηριγμένη πάνω στην αρχή (όπως και ο έρωτας) της αμοιβαιότητας, της μη ζήλειας, της αποδοχής του ευατού μας και του άλλου, της γλύκας, του μοιράσματος, της αλληλοστήριξης.
Ετσι πρέπει να είναι και ο έρωτας με την προσθήκη ωστόσο και του πάθους και της έλξης. Συχνά όμως οι ισορροπίες ταράζονται.
Εκεί ρόλο παίζει πόσο αποφασισμένοι είναι δύο άνθρωποι για το εάν θα διατηρήσουν αυτο το πολύτιμο που πέτυχαν, αν θα το επαυξήσουν, ή αν θα αδιαφορήσουν.
Ναι, μια βαθιά φιλία μπορεί να καταλήξει σε έναν πολύ δυνατό έρωτα, όπως μπορεί να καταλήξει και σ ένα "αντίο"...
Το θέμα είναι τί θέλει κανείς και πόσο διατεθειμένος είναι να επενδύσει στο συναίσθημα, "να δώσει για να σώσει"...
Ο έρωτας πρέπει να ενέχει τη φιλία.
Το αντίστροφο όμως δεν γίνεται. Μια φιλία μπορεί να γίνει δυνατός έρωτας. Γιατί έχει δοκιμαστεί. Εχει περάσει πολλά. Και έχει "δέσει' μέσα από τις εναλλαγές της χαράς και της πίκρας του καθενός, τις όποίες συμμερίζεται και ο άλλος σε βάθος χρόνου και όλο αυτό οδηγεί στην προς άνω κλιμάκωση των συναισθημάτων.
Ένας δυνατός έρωτας όμως σπάνια μπορεί να γίνει καλή φιλία. Γιατί απαιτείται αντίστροφη πορεία. Δηλαδή κλιμάκωση προς τα κάτω, αφού ξεκίνησε ανάποδα. Είναι μια αργή και διαρκής πτώση. Αντίστροφα δηλαδή από την ανηφορική πορεία της φιλίας προς τον έρωτα...

Σήμερα, η Φιλία ωστόσο από μόνη της είναι τζακ ποτ, μεταξύ ατόμων του ιδίου η του άλλου φύλου. Είναι τόσο σπάνια όσο και η πραγματική άδολη αγάπη για τον άλλον. Είναι το συναίσθημα εκείνο που μας ζεσταίνει την ύπαρξη ακόμη και στη θύμιση του προσώπου του αγαπημένου μας φίλου/ης (που έγινε αγαπημένος/η, από την συμπεριφορά του προς εμάς και την δοτικότητά του προς εμάς, για το ότι συμπάσχει μαζί μας). Είναι η χαρά που μας προσφέρει απλόχερα αυτός που μας τίμησε με τη φιλία του, επειδή εμείς το κερδίσαμε με τη δικιά μας προσφορά σε αυτόν και που κι εμείς εμπιστευόμαστε για την τιμή που μας έκανε να μας εμπιστευτεί.
Είναι το ανομολόγητο εκείνο σύμφωνο που υπογράφουν καθημερινά, και σε βάθος χρόνου οι καρδιές, δίχως συμβολαιογράφους, μεσάζοντες και δικηγόρους, δίχως την επέμβαση τρίτων, πάνω στην πίστη να κρατηθεί άρρηκτος ο ψυχικός δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων, συνοδοιπόρων στη θάλασσα της ζωής, που συχνά αναζητούν το λιμάνι να ξεσπάσουν την χαρά ή το δάρκυ τους, να πάρουν και δώσουν κουράγιο και χαρα.
Είναι το "είμαι εδώ" για σένα ακόμη και αν χανόμαστε και μοιραζόμαστε το μυαλό, την καρδιά μας και το χρόνο μας και με άλλους. Είναι το "φίλε έλα απόψε που πονάω" και εκείνος έρχεται....οτι κι αν κάνει όπου και αν είναι.Αν δεν έρθει μπορεί να είναι ένας..πληγωμένος έρωτας που δεν θέλει να είναι φίλος.
Η μπορεί να αισθάνεται ότι ο ίδιος είναι ένα τίποτε, που φόρεσε απλά τη μάσκα του "όλα" για να τσεκάρει τι απ όλα θα μπορούσε να ήταν στην δική σου τη ζωή. Μόνο που οι μάσκες πέφτουν αφήνοντας γυμνό, ή αυτό που αγαπήσαμε ή αυτό που δεν βλέπαμε...
Τι απ τα δύο?
Μα ο χρόνος θα δείξει και ο ίδιος όταν αποφασίσει τι πραγματικά θέλει να είναι....Και ναι, όπως και ο Ερωτας στην σωστή του όμως μορφή (σπάνιο), έτσι και η Φιλία είναι το "συμβόλαιο- κατάθεση ψυχής μεταξύ μόνο έντιμων ανθρώπων" που υπογράφεται πάνω στα φύλλα της καρδιάς και συνυπογράφεται με τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοθαυμασμό αφού γίνεται επειδή ο ένας νιώθει ότι έχει να πάρει από τον άλλον πράγματα και συναισθήματα που θα τον ανεβάζουν ως άνθρωπο θα τον βελτιώνουν ως προσωπικότητα. Εχει να πάρει, χαρα, να διδαχθεί, να βοηθηθεί, να νιώσει , να σκεφτεί...Τέτοιες σχέσεις και συναισθήματα μας τροφοδοτούν μόνο με θετική ενέργεια και είναι τόσο πολύτιμα αυτά τα δύο, όσο και η ίδια η ζωή.Γιατί ζωή δίχως πραγματική φιλία και πραγματικό έρωτα τί να την κάνεις?

ΝΟΥΦΑΡΟ

19 σχόλια:

  1. noyfaro, periegrapses apolyta, ayto poy pisteyw pragmatika ki egw gia th filia....yperoxa grafeis...na eisai kala.
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Se eyxaristw kk

    Mono pou den grafw mono gia thn filia alla kai gia ton erwta. Toso o erwtas oso kai h filia gia na aksizoun tha prepei na emperiexoun thn agaph (h opoia einai h idia gia olous kai gia ola). Alliws oute erwtas oute kai filia yfistatai pragmatikh, alla ypokryptoyn symferontologikes, egwistikes sxeseis poy yperterei ena syxna arrwsthmeno "egw" anti toy "emeis" anti tou dotikou "gia sena" poy otan einai amoivaio, tote mia sxesh isorropei se statheres kai ygieis vaseis. Etsi nomizw

    Noyfaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Symfwnw mazi soy kai gia tis apopseis soy peri erwta, noyfaro. Opoy mpainei to "egw" sigoyra xalaei h syntagh. Oson afora thn apopsh soy peri agaphs oti einai idia gia oloys kai gia ola,edw tha diafwnhsw,san synaisthhma sigoyra einai to idio,san ekfrash synaisthhmatos exei diafora.....de ginetai na agapame to idio toys filoys mas, to idio thn oikogeneia mas kai to idio to syntrofo mas.An pw oti agapaw to idio th filh moy me thn aderfh moy,tha koro-i-deyw kai ton eayto moy kai toys anthrwpoys poy tha to ekfrazw.

    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. KK? pame na doume ti einai agaph gia na deis oti to synaisthhma einai akrivws to idio?

    Polloi mperdeyoun shmera ton erwta-to sex-kai thn agaph

    Gia mena h AGAPH einai idia gia olous.

    Pote agapaei kaneis?

    *Otan den thelei to kako tou allou akomh kai an o allos ton exei pikranei

    *Otan thelei na ton vlepei xaroumeno kai kanei TA PANTA gia na tou dwsei xara

    *Otan toy symparasteketai

    *Otan ton enisxyei kai ton yposthirizei stis prospatheis pou kanei

    *Otan xairetai me thn xara tou kai ponaei me ton pono tou

    *Otan den antexei thn adikia kai otan panhgyrizei thn alhtheia

    *Otan vazei katameros ton egwismo tou kai prosferei katanohsh, zestasia

    *Otan epishmainei glyka ston allon ta sfalmata toy kai ton protrepei na vrei to tharros na ta diorthwsei

    *Otan vazei ton eayto tou se deyterh moira prokeimenou na kouventiasei mazi me ton allon kai na tou parei ton pono, na ton apalynei kai na toy ypodeiksei glyka mia dieksodo

    *Otan afhnei apeksw ton egwismo otan exei ftaiksei kai paradexetai to lathos tou gia na glykanei kai na dikaiwsei ayton pou adikhse kai pikrane.

    Ti ap ola ayta den mporoume na kanoume ston syntrofo mas, sth mana h sto filo mas?

    AYta einai h agaph. Einai h protaksh tou "ESY" kai toy "GIA SENA"

    H Agaph yperterei enanti olwn twn allwn synaisthmatwn. Kai nai einai idia gia olous kai gia ola kai ws synaisthhma kai ws ekfrash

    Kai meta pame se epimerous morfes pou emperiexoun thn agaph eite sthn apolyth kai ygih ths morfh, eite oxi .

    Sth filia
    Ston erwta

    Sth filia protasoyme to "EMEIS" kai to "GIA SENA"

    Ston erwta protasoume to " EGW" kai meta to "gia mas", an kai dystyxws gia kapoious paramenei h ekplhrwsh twn epithymiwn mono tou "EGW" toys.

    Mia filia emperiexei thn agaph den emperiexei panta ton erwta, ektos an einai poly dynath kai exei desei me to xrono kai me tis katastaseis.

    Yparxei kai o erwtas. O erwtas omws einai egwistikos.

    GI ayto lew oti oi pio dynates sxeseis einai aytes pou vasizontai TAYTOXRONA KAI STA TRIA

    STO EGW, STO GIA SENA KAI STO GIA MAS petyxainontas tis anagkaies isorropies poy xreiazontai gia na synyparxoun dyo anthrwpoi isotima me to pleon dynato synaisthhma THN AGAPH poy ta emperikleiei ola...

    :)

    NOYFARO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. xerei kati

    erxontai stigmes sth zwh enos atomoy poy leei koyrastika
    koyrastika na dinw
    koyrastika na prospatho
    koyrastika na epibiwnw apla kai na mhn zw
    koyrastika na stirizw kai tote erxetai to EGW kai to 8ELW kati gia mena

    tote anakalypteis kai kapoia pragmata poy prin h den ta eblepes h e8elotyfloyses

    to mono alithino synaisthima poy yparxei einai ayto poy dinoyme sta paidia telika kai to eispratoyme mono oso ayta einai mikra polles fores

    ola ta alla opws filia kai agaph erxonte fores poy les koyrastika kai feygw

    lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Agaph einai sigoyra ola osa les, noyfaro. alla kai pali sigoyra deixnoyme me diaforetiko tropo thn agaph mas stoys alloys(milhsa gia ekfrash agaphs kai sigoyra oxi gia erwta).
    Kai mh moy peis oti exeis synanthsei polloys anthrwpoys sth zwh soy poy bazoyn to egw toys kai ta thelw toys, katw apo to gia sena giati kai edw tha diafwnhsw kai pali mazi soy.
    Agapaw opws eipes ki esy sofa
    einai:
    Antexw na bazw ton egwismo moy sthn akrh
    glykainw ton pono toy alloy
    afoygkrazomai tis anhsyxies toy kai ta problhmata toy
    Ponaw mazi toy
    afhnw kai kamia koybenta na pesei katw
    wrimazw mesa apo thn agaph moy kai ginomai kalyteros anthrwpos.
    egw etsi tha periegrafa thn agaph, noyfaro
    (moy aresei ayth h koybenta poly pantws...ante na symmetexei kai kanenas allos...monopwlio thn phrame to noyfaro ki egw)
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι κρίμα γιατί αυτά τα συναισθήματα είναι που πραγματικά ξεκουράζουν την ψυχή.Ειναι αυτά που της δίνουν φτερά για να πετάξει, να ανέβει ψηλά, να χαμογελάσει, να χαρεί.....

    Την κούραση τη φέρνει η ταλαιπωρία, η λύπη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μιζέρια της μοναξίας και της ανασφάλειας να δώσεις και να πάρεις για να χαρείς και να χαρεί...Να δώσεις ψυχή.
    ΄
    Αυτά που κουράζουν δεν είναι η αγάπη και η φιλία. Είναι η μικροψυχία, ο εγωισμός, ο ανταγωνισμός σε σχέσεις άρρωστες και εξουσιαστικές.

    Μετά από την καταιγίδα και την καταχνιά πάντα ξεπροβαλει ένα ουράνιο τόξο, και η ηλιαχτίδα...Αυτή ειναι η μαγεία της ζωής. Ζείς όταν γνωρίζεις οτι υπάρχει ένα αύριο καλύτερο και θες να το ζήσεις.

    Νουφαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Agaphth mou kk

    se noiwthw. Mono pou h agaph einai diplhs kateythynshs dromos. Einai dinw kai pairnw. Ayto ennow. Den einai kathomai pathhtika kai perimenw na mou dinei o allos dixws egw na kanw to idio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. panta einai diplhs katethynshs noyfaro,alliws den tha yphrxe to syn prin apo th leksh synaisthhma

    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. se eyxaristw noyfaro...esy sigoyra exeis grapsei poly kalytera apo emena

    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ...για την ΛΕΝΑ...κκ...ΝΟΥΦΑΡΟ

    ΟΙ ΦΙΛΟΙ

    Πρόσεχε, πρόσεχε παιδί μου πως μιλάς
    και προπαντός σε μας που σ' αγαπάμε
    δύο φιλαράκια έκανες και θέλεις να τα φας
    αφού όταν το σκας αλλού κοιτάμε

    Πρόσεχε, πρόσεχε παιδί μου πως μιλάς
    και προπαντός σε μας που σ' αγαπάμε

    Τους φίλους τους διαλέγουμε
    γι' αυτό δεν του παιδεύουμε
    τα μυστικά μας λέμε
    κι εμείς ερωτευτήκαμε
    αλλά δε τρελαθήκαμε
    τους φίλους δεν τους καιμε

    Μίλα μας, μίλα μας γιατί μας αγαπάς
    τι κρύβεσαι από μας κι απ' τη σκιά σου
    δύο φιλαράκια έκανες και θέλεις να τα φας
    για πρόσεξε μην έρθει κι η σειρά σου
    Μίλα μας, μίλα μας γιατί μας αγαπάς
    για πρόσεξε μην έρθει κι η σειρά σου

    mediN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜEDIN?

    EYXARISTOUME. LENA KATI MOU LEEI OTI EXEI POLLA NOHMATA....KAI POLLES ERMHNEIES. LENA? TI PROSPATHEI NA MAS PEI?????

    NOYFARO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ti leei o poihths ??
    egw toys filoys toys prosexw kai toys ex8roys akoma pio poly :P

    lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ti leei o poihths ??
    egw toys filoys toys prosexw kai toys ex8roys akoma pio poly :P

    lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ki egw to idio...

    Ti thelei na mas pei alhtheia?

    Medin? Mia apokwdikopoihsh tha se kouraze?

    noyfaro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. den yponoo tipota...apla tin ora pou diavaza to keimenaki akouga ayto to tragoudi tyxaia kai eipa na to steilo :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. medin,
    pali egrapses ta kalytera.apo ta pio wraia kommatia poy miloyn gia th filia.
    toys filoys toys dialegoyme,panta....ki egw thelw na se exw filo moy,medin.
    Na eisai panta kala.
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή