Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Mήπως σας λένε ψέματα

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε εάν ο συνομιλητής μας ή ο /η σύντροφος μας , μας λένε ψέματα. Ομως αν δώσουμε λίγη προσοχή υπάρχουν ενδείξεις στις κινήσεις του / της που μας προδίδουν την αλήθεια όσο επιμελώς και αν προσπαθεί να την κρύψει.
Πολλές φορές μπορούμε ακόμα και να καταλάβουμε τους λόγους που μας λένε ψέματα. Ας δούμε πως μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πιθανό ψέμα :
1. Προσοχή στην γλώσσα του σώματος! Βασικά χαρακτηριστικά του ψεύτη που μπορούν να εντοπιστούν από την γλώσσα του σώματος του : αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια , έχει νευρικές αντιδράσεις και απότομες κινήσεις , συχνά ακουμπάει σημεία του προσώπου του και γενικά η όλη εντύπωση που δίνει με την στάση του σώματος του αποπνέει δυσφορία.
2. Δώστε προσοχή στα λόγια ! Συνήθως το άτομο που λέει ψέματα δεν τα θυμάται. Εντοπίστε ανακρίβειες στον λόγο του , δηλαδή πράγματα που σας τα είχε περιγράψει διαφορετικά στο παρελθόν και διαφορετικά τώρα. Προσοχή στην αναφορά ημερομηνιών , ωρών και προσώπων στα οποία τείνουν να εμφανίζονται οι ανακρίβειες. Οι ψεύτες συνήθως ξεχνούν τις λεπτομέρειες. Δώστε προσοχή λοιπόν σε αυτές και μάθετε την αλήθεια!
3. Απαντάει στις ερωτήσεις σας ; Aν το άλλο άτομο συστηματικά αποφεύγει να απαντήσει στις ερωτήσεις σας τότε μάλλον έχει κάτι να κρύψει. Μήπως το άλλο άτομο τηρεί μια υπερβολικά αμυντική στάση απέναντι σας χωρίς καν να του έχετε επιτεθεί λεκτικά; Τότε σίγουρα έχει πει ψέματα και νιώθει ενοχές!
4. Μήπως το άλλο άτομο κατηγορεί εσάς για ψέματα ή απάτη , χωρίς ουσιαστικά να του έχετε δώσει ερεθίσματα; Η συμπεριφορά του αυτή απέναντι σας πιθανό να αντικατοπτρίζει τη δική του συμπεριφορά την οποία μετατοπίζει σε σας για να αποφύγει τις συνέπειες.
5. Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας! Μερικές φορές αισθανόμαστε πως γνωρίζουμε ότι ο άλλος μας λέει ψέματα χωρίς ουσιαστικά να έχουμε χειροπιαστές αποδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να κατηγορήσετε το άλλο άτομο , απλά παρακολουθείστε τις κινήσεις του και διατηρείστε τις αμφιβολίες σας μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες αποδείξεις.
6. Ρωτείστε ευθέως τον συνομιλητή σας αν σας λέει ψέματα. Πολλοί άνθρωποι όταν αισθανθούν ότι τους πιάσατε επ αυτοφώρω να λένε ψέματα , το βρίσκουν σαν ανακούφιση να παραδεκτούν το ψέμα τους και να πουν την αλήθεια.
Σε περίπτωση που πραγματικά κάποιος σας έχει πει ψέματα , πριν τον κατηγορήσετε προσπαθήστε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκε να φτάσει στο ψέμα. Μήπως προσπαθούσε να μην σας πληγώσει ; Μήπως φοβότανε τον θυμό ή την πιθανή απογοήτευση σας απέναντι του ; Αναρωτηθείτε ποιος ήταν ο δικός σας ρόλος στο να αναγκαστεί κάποιος να σας πει ψέματα! Μήπως πολλές φορές για σας η αλήθεια είναι δύσκολα αποδεκτή; Μήπως η άλλοι δυσκολεύονται να σας εμπιστευτούν και να σας πουν την αλήθεια ; Εάν το άλλο άτομο είναι παθολογικός ψεύτης ή σας είπε το ψέμα με σκοπό να σας πληγώσει ή να εκμεταλλευτεί καταστάσεις , τότε εσείς έχετε ευθύνη μόνο για ένα πράγμα : Έχετε ευθύνη απέναντι στο εαυτό σας ! Μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας και την ψυχική σας ηρεμία από άτομα που δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη σας! Δεν θα χάσετε!


Ευχαριστώ την Μυρτώ που με αφήνει να κλέβω άρθρα από το sxeseis

9 σχόλια:

  1. Yπάρχουν ψέματα, μεγάλα ψέματα και στατιστικές
    MARK TWAIN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πιο πιστό γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος.

    ΤΟΛΣΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λένα αντε να σου συμβεί και τιποτα άλλο εκτος το ψέμα στην ζωή σου , να ασχοληθουμε και με κατι αλλο βρε παιδι μου !!
    βαρέθηκα .

    δ.Ζ
    τι να σου χαρησω τωρα εσενα Ζ? εχω μια νουαζέτα στην τσέπη μου .. οριστε..
    ασε το φουντουκι σε εμενα σε παρακαλώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. d z

    pes kai esy ena thema na balw breeee kati apo th dikh sou zwh isws

    lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. d z

    pes kai esy ena thema na balw breeee kati apo th dikh sou zwh isws

    lena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θέμα : ποιο ειναι το δ.Ζ?

    ο Μάκης θα μας πει...


    δ.Ζ
    Ζωή

    Στίχοι: Χρήστος Θηβαίος
    Μουσική: Χρήστος Θηβαίος
    Πρώτη εκτέλεση: Χρήστος Θηβαίος

    Ζωή, Ζωή
    σ' αγαπώ τόσο πολύ
    γιατί νόημα δεν έχεις
    κι ας ψάχνω ο έξυπνος χρόνια να
    βρω το κλειδί σου
    Σ' ακολουθώ
    σαν του ανέμου το ουρλιαχτό
    και κυλιέμαι μαζί σου
    σε κλείνω στις χούφτες μου πριν
    οι θεωρίες σε σκορπίσουν

    Όσο διαρκούν οι στιγμές, διαρκείς φευγάτη κι εσύ
    σαν τον κλέφτη
    σε καμία ιδέα δε χωράς και
    ο κάθε Θεός τόσο στενός σου πέφτει

    Ζωή, Ζωή στα παιχνίδια σου η αρχή και το τέλος
    του κάθε φανατισμού που με καίει
    με τρώει και με σώνει
    στων φίλων μου τις ανάσες ακουμπώ
    κι είναι μάλλινο ρούχο η χαρά τους
    για να μην κρυώνω καθώς ξημερώνει

    Δυο χιλιάδες κρύσταλλα εγώ
    και όσο μ' αγαπάς μια κλωστή με κρατάει
    οι διαφορές μας βροχή κοίτα στις σταγόνες
    της πως ο έρωτας μας κυλάει

    Ζωή, Ζωή σε μισώ τόσο πολύ γιατί
    ασήκωτη γέρνεις στην πλάτη μου
    ενώ μπρος στα μάτια μου μοιάζεις με στάχτη
    Ζωή γλυκιά να σου δώσω μια σπρωξιά
    στο κενό μου να πέσεις
    μα πως μετανιώνω σαν φτάνεις
    γυμνή εκεί στην άκρη

    Θέλω να σε πάρω αγκαλιά,
    ψέματα καινούργια να εφεύρω πάλι
    και σε μια γωνιά εγώ κι εσύ
    σαν δυο κολλητοί να πιούμε απ' το ίδιο μπουκάλι,
    Ζωή, Ζωή...


    τελικά οσο το διαβάζω τοσο θέλω να σου το αφιερώσω μερικου στοιχους Ζ
    και ξέρεις ποιοι ειναι αυτοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ξέρω , ξέρω και ας είμαι τέρας ...

    -Ζ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Eξαιρετικό το θέμα της ανάρτησης. Νομίζω θα είχε ενδιαφέρον η αναζήτηση του αιτίου που προκαλεί καποιον να πει ψέμματα σε μια σχέση και των κινήτρων του όπως ας πούμε η Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και η Ανασφάλεια ας πούμε ότι ο άλλος δεν θα τον αποδεχθεί όπως είναι και το ότι δεν θεωρεί άξιο τον ευατό του να τον γουστάρει ο άλλος έτσι όπως είναι , ακόμη και με τα στραβά του ας πούμε...

    Πότε ένας άνθρωπος είναι ανασφαλής? Πώς εκδηλώνεται η ανασφάλειά του? Γιατί λέει ψέμματα? Τι θέλει να πετύχει? Πότε φανερώνεται η χαμηλή του Αυτοεκτίμηση? Γιατί μονίμως όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση επιτίθενται στους άλλους κατηγορώντας τους για άσκηση πίεσης?

    Ειναι τόσα πολλά..

    Νούφαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα, έχω την αίσθηση ότι ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος, μου λέει ψέματα. και σημαντικά και ασήμαντα, και μικρά και μεγάλα. δεν ξέρω τι να κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή